SPF
Olajalapú vs. vízalapú tisztítók

Áttekintés

A klasszikus szappanok használata a régmúltban kezdődött. Őseink tisztálkodással kapcsolatos tapasztalatai a babiloniai és sumér feljegyzések alapján Kr. e. 2000-3000-ig nyúlnak vissza.  A tisztítók ez idő alatt hosszú utat jártak be. Manapság számtalan formában találhatunk arctisztítókat, melyek jellemzően 2 csoportra oszthatóak: vízalapú tisztítók és olajalapú tisztítók. Az alábbiakban ezen két típus áttekintésével segítünk neked, hogy megtaláld a bőrödhöz illő tisztítót és bemutatjuk pár közönségkedvenc vízalapú és olajalapú tisztítónkat, melyek akár a te mindennapi rutinod részévé is válhathank.

Tények az olajalapú és a vízalapú tisztítókról

  • Vízalapú tisztítók: fő összetevőjük a víz. Hatékony megoldást kínálnak a vízben oldható részecskék eltávolítására (mint például az izzadság vagy a szennyeződések) és gyakran gélként vagy habzó tisztítóként találod meg őket.
  • Olajalapú tisztítók: elsősorban olajalapú összetevőket tartalmaznak. Hatékonyak az olajban oldható szennyeződések eltávolítására (mint például a felesleges faggyú, naptej vagy smink) és gyakran tisztító olajként vagy balzsamként találod meg őket.
  • Olajalapú vs. vízalapú tisztítók: a bőröd igényeire szabott tisztító használata kulcsfontosságú bőröd nedvességtartalmának fenntartásához és a hosszan tartó, egészséges megjelenéséhez.

Mi is a vízalapú tisztító?

Ahogy a nevük is jelzi, a vízalapú tisztítók fő alkotóeleme a víz. Az olajalapú tisztítókhoz képest mindig több víztartalommal bírnak (ezt a termékcímkén lévő összetételnél ellenőrizheted is). A vízalapú tisztítókat gyakran gél vagy habzó tisztító formájában találhatod meg, de további változataik is vannak, mint például a micellás vizek.

 

A vízalapú tisztítók alaposan eltávolítják az izzadságot, szennyeződést és egyéb vízben oldható részecskéket a bőröd felszínéről. A hagyományos szappanokhoz képest gyengédebb tisztítást biztosítanak, ugyanakkor az olajalapú tisztítókkal összehasonlítva általában alaposabban tisztítják a bőrt.

 

Kinek érdemes vízalapú tisztítót használnia?

A vízalapú tisztítók - például a CeraVe Hidratáló tisztító - (összetételtől függően) a legtöbb bőrtípusra alkalmas, így leggyakrabban a normál, zsíros, kombinált vagy aknéra hajlamos bőrűek választják. Azok számára is jó választás, akik friss érzetű, alaposan tisztított bőrre vágynak, különösen a meleg, párás, nyári hónapokban.

Mi is az olajalapú tisztító?

Az olajalapú tisztítók fő alkotóelemei a tápláló olajok. Ennek köszönhetően gazdagabb állagúak és intenzívebb hidratálás érzetét nyújtják. Ezek a - gyakran tisztító olaj vagy balzsam formájában megtalálható - tisztítók eltávolítják bőrödről az olajban oldható szennyeződéseket, például a felesleges faggyút, naptejet vagy sminket (beleértve a vízálló sminket is).

 

Kinek érdemes olajalapú tisztítót használnia?

Általánosságban elmondható, hogy minden bőrtípusra alkalmasak lehetnek az olajalapú tisztítók is, arra kell azonban figyelni, hogy gyengéd, nem komedogén (nem tömíti el a pórusokat) tisztítót válasszunk, például a CeraVe Hidratáló, habzó olajos tisztítót. Ezek a tisztítók kifejezetten alkalmasak a smink eltávolítására és azok számára, akiknek száraz, érzékeny vagy ekcémára hajlamos a bőrük és egy gyengéd, nem szárító tisztítót keresnek. Azoknak is remek választás, akik olyan tápláló összetételű tisztítót keresnek, mely ápolt, puha és sima bőr érzetét hagyja maga után. Az olajos arctisztítók elengedhetetlenek a kettős tisztítás esetén is (erről még később bővebben írunk).

A vízalapú vagy olajalapú tisztító a jobb?

A vízalapú és olajalapú tisztítók egyaránt képesek hatékonyan tisztítani a bőröd, amíg figyelsz rá, hogy gyengéd, nem szárító hatású és a bőrtípusodnak megfelelő tisztítót választasz. Egyik sem “jobb” mint a másik, mégis a legtöbbeknek a vízalapú tisztítók jutnak eszébe, ha a hagyományos arclemosóra gondolnak. Az olajalapú tisztítók ugyanakkor népszerű tisztítókként jelentek meg a K-beauty (koreai szépségápolási) trendeknek, így péládul a kettős tisztításnak köszönhetően.

 

A kettős tisztítás során a bőrödet kétszer tisztítod egymás után. Először egy olajalapú tisztítóval (mint a CeraVe Hidratáló, habzó olajos tisztító) majd egy vízalapúval (mint a CeraVe Habzó krémtisztító). A kettős tisztítás lényege, hogy mindkét típusú tisztító együttes használatával elősegíted bőröd még alaposabb tisztítását, mivel egyaránt tisztítod a vízben oldódó és az olajban oldódó szennyeződéseket is a bőröd felszínéről.

 

A kettős tisztítást jellemzően este végzik, és néhány bőrtípusnak, például a zsíros bőrnek kifejezetten hasznos lehet. Ugyanakkor ez sem való mindenkinek. Ha kérdésed támad azzal kapcsolatban, vajon a kettős tisztítás neked is hasznos lehet-e, konzultálj a bőrgyógyászoddal!

Először olajalapú vagy vízalapú tisztítót használj?

Ha a kettős tisztítás az esti bőrápolási rutinod része, fontos, hogy megfelelő sorrendben tisztítsd a bőröd. Elsőként az olajalapú tisztítót használd, majd alaposan öblítsd le a bőröd és utána a vízalapúval is tisztítsd meg. Ezt követően gyengéden töröld szárazra a bőröd majd folytasd bőrápolási rutinod.

Ha érdekel a kettős tisztítás, de egy még gyengédebb formában próbálnád ki, az első (olajos tisztítóval történő) lépést helyettesítheted egy illatanyagmentes micellás vízzel is. Ehhez mi a CeraVe Hidratáló micellás arctisztítót ajánljuk. Ez az extra gyengéd, ceramidokkal és niacinamiddal dúsított micellás víz leöblítés nélkül tisztítja és hidratálja a bőröd, miközben eltávolítja a sminket és nem zavarja bőröd védőrétegét sem.

Hogyan válassz vízalapú tisztítót?

A CeraVe vízalapú tisztítói számos formában elérhetőek, így minden bőrtípusra megtalálhatod a megfelelőt. Olvass tovább, ahol bemutatjuk az egyes tisztítóinkat és segítünk, hogy megtalálhasd a bőröd igényeinek megfelelő vízalapú tisztítót!

Tisztító gélek

A tisztító gélek gyakran hígabb, gél állagú tisztítók, így alkalmasak mindazok számára, akik a könnyedebb tisztítókat kedvelik. Ezek alkalmasak az egyszerűbb smink eltávolítására és friss, szennyeződésektől mentes bőr érzetét hagyják maguk után. Egyes tisztító gélek nem habzanak, míg mások habossá válhatnak a használat során, például a CeraVe Bőrsimító tisztító gél is. Ez a szalicilsavas tisztító gyengéden tisztítja és hámlasztja a bőröd anélkül, hogy megzavarná természetes védőrétegét. Ajánljuk ezt a nem szárító hatású tisztítót mindazoknak, akiknek normál vagy aknéra hajlamos a bőre vagy csak egyszerűen simább, puhább érzetű bőrt szeretnének.

Tisztító krémek

Remek választás, ha egy hidratáló, nyugtató tisztítót szeretnél, mely selymes állagú és kellemes érzetű bőrt hagy maga után. Hidratáló hatásuk miatt gyakran választják száraz bőrre, azonban az összetételüktől függően, a legtöbb bőrtípus számára előnyösek lehetnek.

 

Jó választás normál és száraz bőrre a ceramidokkal, hialuronsavval és MVE-technológiával ellátott CeraVe Hidratáló tisztító, mely gyengéd tisztítást biztosít. Eltávolítja a szennyeződéseket, és az egyszerűbb sminket, anélkül, hogy megzavarná a bőr természetes nedvességtartalmát.

 

Habzó tisztítók

A habzó arctisztítók népszerűek a zsíros és aknéra hajlamos bőrűek számára. Összetételüknek köszönhetően hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket, felesleges faggyút és egyszerű sminket és különbözően habzó formákban is megtalálhatóak. Azok számára is alkalmasak, akik alapos tisztításra vágynak, friss, extrán tiszta érzetű bőrrel.

 

Normál és zsíros bőrre jó választás a CeraVe Habzó tisztító gél, mely gyengéden tisztítja a bőrt és eltávolítja a felesleges faggyút anélkül, hogy megzavarná a bőr természetes védőrétegét.

Micellás vizek

A micellás vizek mint például a CeraVe Hidratáló micellás arctisztító olyan folyékony állagú tisztítók, melyeket arcmosás után érdemes használni. Extra gyengéd módon, leöblítés nélkül távolítják el a felesleges faggyút, sminket és szennyeződéseket. Illatanyagmentes Hidratáló micellás arctisztítónk alkalmas minden bőrtípusra (beleértve az érzékeny bőrt is) és gyengéden tisztítja az érzékeny, szemkörnyéki bőrt is.

Hogyan válassz olajalapú tisztítót?

A CeraVe olajalapú tisztítója gyengéd, de hatékony könnyed tisztító olaj formájában találod meg. Alább megismerheted olajalapú tisztítónkat.

Tisztító olaj

A tisztító olajok gazdag, folyékony állaga vízzel vegyülve habzóvá válik. Ha folyékony olajalapú tisztítót keresel az a tanácsunk, hogy olyat válassz, mely nem komedogén, nem hagy nyomot a bőrön és könnyed állagú. Olyan tisztító olajat érdemes használni, mely tápláló olajokat (például szkvalán olajat) tartalmaz és hatékonyan távolítja el a felesleges faggyút anélkül, hogy a bőr feszülne vagy szárazzá válna.

 

Ha jól jönne egy kis segítség, milyen bőrápoló lesz a bőrtípusodhoz vagy esetleges bőrproblémáidhoz illő, látogass el az oldalunkra!

Hivatkozások

  1. Mijaljica D, Spada F, Harrison IP. “Skin Cleansing without or with Compromise: Soaps and Syndets. Molecules.” 2022 Mar 21;27(6):2010. doi: 10.3390/molecules27062010. PMID: 35335373; PMCID: PMC8954092.
Message
Download Chrome