SPF
acne scars

Áttekintés

Az akné kellemetlen következményei lehetnek az akné utáni foltok, melyek akkor is megmaradnak, ha a pattanások/akné már visszahúzódott. Különböző jellegű foltok maradhatnak vissza az akné után: kitüremkedő keloidok, atrófiás (gödrös) hegek mint a jégcsákányos és boxcar hegek, valamint olyan foltok, melyek jellemzően gyulladást követő hiperpigmentáció miatt jelennek meg. Azoknak, akik szeretnének tenni az aknés hegek és foltok ellen, fontos megérteniük az eltérő foltok közötti különbségeket és azt, hogyan lehet csökkenteni láthatóságukat. Az alábbiakban feltárjuk az aknés foltok kialakulásainak okait és segítünk, milyen bőrápolókat érdemes választani, ha szeretnénk csökkenteni az akné utáni foltok láthatóságát.

Tények az akné utáni foltokról

  • Tény #1: Az akné utáni foltok a nem helyesen gyógyuló pattanások eredményeként jelennek meg.

  • Tény #2: Többféle akné utáni folt létezik, így a sötét foltok, atrófiás (gödrös) hegek és kitüremkedő (keloidos) hegek.

  • Tény #3: Hosszú időbe telhet, míg elhalványulnak az akné utáni foltok és néhány foltok lehet, hogy nem is tűnik el teljesen. A megfelelő bőrápolók és a türelem azonban segíthet csökkenteni a láthatóságukat.

  • Tény #4: A retinolos bőrápolók segíthetnek halványítani a sötét foltokat, míg a fényvédők segíthetnek megelőzni az aknés foltok sötétebbé válását.

Mik az akné utáni foltok?

Az akné utáni foltok egész egyszerűen az aknés fellángolás után maradó foltokat jelentik. Ezek az akné utáni foltok vagy hegek különböző formákban jelenhetnek meg, amiket alább mutatunk be. 



Sötét foltok

A sötét foltok lapos pigmentfoltok, melyek a fellángolások után a bőrön maradnak. Egyéb sérülések is (például vágások vagy égés) is járhatnak sötét foltokkal. 

Ezek a foltok az akné utáni foltok közé tartoznak de nem hegesek. Mindenkinek lehetnek sötét foltjai, azonban jellemzően sötétebb bőrszínen fordulnak elő.


Atrófiás hegek

Ha kis bemélyedéseket látsz a bőrödön, azt atrófiás hegesedésnek, kráteres hegnek hívjuk.


Az atrófiás hegek nagyon gyakoriak. Egy kutatás alapján az aknéra hajlamos bőrű páciensek 80-90%-ánál előfordulnak. 3 típusú atrófiás heget különböztetünk meg:

Jégcsákányos hegek: ez a fajta aknés heg egy kicsi, keskeny, oszlopszerű heg, amely mélyen a bőrbe nyúlik. Ez a leggyakoribb típusú aknés heg, amely láthatóságának csökkentése is az egyik legnehezebb. 

Guruló hegek: ezek a hullámszerű aknés hegek szélesebbek és nem olyan mélyek. Vastagabb bőrfelületen (például állon) gyakoribbak.

Boxcar hegek: jól körülhatárolt szélű hegek, melyek jellemzően kerek vagy ovális formájúak és az arc alsó felén vagy az állcsont környékén fordulnak elő.


Kitüremkedő aknés hegek

Előfordulnak a kráteres, atrófiás hegekkel ellentétben a kitüremkedő hegek is. Ezeket hipetrófiás vagy keloid hegeknek nevezzük. Akkor jelennek meg, ha a bőröd az aknés/pattanásos fellángolás után túl sok kollagént termel. 

 

  • Hipertrófiás hegek: kemény tapintású hegek, melyek jellemzően a fellángolás lecsengése után 1-2 hónappal jelentkeznek. 

  • Keloid hegek: ezek a kitüremkedő aknés hegek az eredeti pattanás területét is túlnőhetik. A fellángolás lecsengése után 3-12 hónappal is jelentkeznek. 

Mi okozza az akné utáni foltokat és hegeket?

Az akné utáni foltok és hegek éppúgy az akné következményei mint a papulák, pusztulák és ciszták. Leggyakoribb kiváltó okuk a pattanások kinyomása. Tudjuk, hogy erős a késztetés, mégis fontos, hogy megálljuk és ne nyomjuk ki pattanásainkat. 

Hogyan ápold bőröd, melyen akné utáni foltok és hegek találhatóak?

Esetleg te is gondolkoztál már azon, hogyan szabadulhatnál meg az akné utáni foltoktól és hegektől, azonban fontos látni, hogy nem biztos, hogy teljességgel sikerül majd. 

A különböző akné utáni foltok és hegek különböző ápolást igényelnek. Mi most a sötét foltokra koncentrálunk. Az atrófiás és kitüremkedő akné utáni foltok esetében azt ajánljuk, hogy látogass el a bőrgyógyászhoz és kérj szakmai tanácsot, mert ezek az akné utáni hegek általában személyre szabott ápolást kívánnak.


Olvass tovább a CeraVe tippjeiért, ha érdekel, hogyan állíthatsz össze egy olyan rutint, mely nemcsak segít csökkenteni az akné utáni foltok láthatóságát, de segít megelőzni a további pattanások kialakulását is.


1. Légy következetes a bőrápolásban!

Mielőtt rátérnénk az általunk javasolt bőrápolókra, fontos, hogy emlékeztessünk: a következetesség a legfontosabb! A megfelelő tisztítók, hidratálók és bőrápolók beszerzése fontos, azonban épp ugyanilyen fontos, hogy bőrápolási rutinod minden nap következetesen végezd. 


2. Használj gyengéd tisztítót!

Aknés hegek vagy foltok esetén a legfontosabb, hogy ne irritáld a bőröd durva összetételű tisztítókkal. Olyan gyengéd összetételt válassz, mely nem zavarja bőröd védőrétegét és az is fontos, hogy ne dörzsöld túl erősen a bőröd. Jó választás lehet a CeraVe Pattanások elleni tisztító gél, melyet kifejezetten aknéra hajlamos bőrre fejlesztettek. 2% szalicilsav révén segít megtisztítani az aknéra hajlamos bőrt, csökkenti a mitesszereket és javítja a pórusok megjelenését miközben a tisztító agyag segíti felszívni a felesleges olajat. 


3. Hidratáld és ápold a bőröd!

A túl száraz bőr is okozhat pattanásokat, ugyanis a bőrünk ilyenkor több faggyút termel, hogy ellensúlyozza a szárazságot. Ez a felesleges faggyú eltömítheti a pórusokat, ami fellángolásokhoz vezethet és további sötét foltokat okozhat. Éppen ezért a zsíros bőrt is fontos hidratálni. 

Keress olyan könnyed hidratálót, amely nemcsak hidratálja és ápolja a bőröd, de kellően gyengéd is! Érdemes megnézned, hogy a bőrápoló amit választasz ne legyen komedogén - ezeknél a bőrápolóknál gyakran ‘nem tömíti el a pórusokat’ is szerepel a csomagoláson. 

A CeraVe Hidratáló gél-krém zsíros bőrre, ugyanis faggyúmegkötő technológiával bír és hidratáló összetétele segíti az egész napos ápolást és a fénylő bőr csökkentését is. Ceramidokkal, hialuronsavval és niacinamiddal dúsított összetétele révén segíti megkötni a felesleges faggyút és támogatja a bőrt, hogy ne legyen se túl száraz, se túl zsíros.


4. Óvd a bőröd a naptól és használj a fényvédőt!

Biztosan sokat hallottad már, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy fontos a mindennapos fényvédelem. Minden nap használj fényvédőt, hiszen időjárástól függetlenül érhetik bőrödet a káros UV-sugarak. Ezáltal csökkentheted a napfény okozta bőrkárosodást és megelőzheted a sötét foltok és hegek még sötétebbé válását. A CeraVe Fényvédős hidratáló arckrém SPF50 széles spektrumú SPF 50 fényvédelem révén óvja bőröd az UV-sugaraktól, miközben egész napos hidratálást biztosít. 


5. Próbáld ki a retinolos szérum erejét!

Az akné utáni foltok láthatóságának csökkentésében segítségedre lehetnek a retinoidok. Mindennapos rutinod részeként segítenek csökkenteni a sötét foltok láthatóságát.


Azt ajánljuk, tedd bőrápolási rutinod részévé a CeraVe Retinolos bőrfelszín-megújító szérum! Segíti simítani a bőröd, miközben segít csökkenteni az akné utáni foltok és pórusaid láthatóságát, valamint egységesíti bőröd megjelenését is. Támogatja bőröd természetes hámlási folyamatát és finomabbá teszi a bőröd, amitől bőrszíned egységesebbnek hat.

Ne feledd: a retinoidok és a retinol használata mellett bőröd érzékenyebbé válhat a napfényre. A mindennapos fényvédelem azonban nem csak az érzékeny bőr számára, de minden bőrtípus esetében kulcsfontosságú.


6. Figyelj a bőrápolók összetételére!

A megfelelő típusú bőrápolók kiválasztásában az összetételük ismerete az egyik legfontosabb tényező. Ezek az összetevők segítik ragyogóvá tenni a bőrt és csökkenteni a sötét foltok láthatóságát.


7. Érdemes változtatni az életmódunkon is

A stressz bizony okozhat pattanásokat és fellángolásokat. A pattanások után pedig maradhatnak sötét foltok. Sajnos a hegesedéstől való félelem önmagában is stresszfaktor lehet.


Habár a stresszfaktorokat lehet, hogy nem tudjuk maradéktalanul eltávolítani az életünkből, tudunk lépéseket tenni a minket érő stressz csökkentése érdekében. Figyeljünk magunkra minden nap, akár bőrápolási rutinunk alatt. Egyéb praktikákat is ki lehet próbálni mint a jóga, légzéstechnikák vagy meditáció. 


8. Légy türelmes és következetes!

A változáshoz idő kell. Tudjuk, hogy az akné utáni foltok esetében nehéz türelmesnek maradni, de fontos, hogy reális elvárásokat társítsunk bőrápolási rutinunkhoz és ne adjuk fel. Bizony időbe telhet (egyes esetekben akár hónapokba) míg csökkenteni tudjuk sötét foltjaink láthatóságát, de türelemmel és kitartással sikerülni fog.


Hivatkozások:
  1. Abdel Hay, Rania et al. “Interventions for acne scars.” The Cochrane database of systematic reviews vol. 4,4 CD011946. 3 Apr. 2016, doi:10.1002/14651858.CD011946.pub2

Message
Download Chrome