SPF

Áttekintés

Nem meglepő, hogy az utóbbi időben egyre népszerűbbek a többfunkciós bőrápolók. Ezeknek az innovatív, 2 az 1-ben bőrápolóknak köszönhetően egyszerűbb lesz mindennapos arcápolási rutinod. A bőrápolás több lépését egyesítik egyetlen, kényelmes és sokoldalú összetételben. A hámlasztó arctisztítók is ezek közé a többfunkciós vagy hibrid bőrápolók közé tartoznak és számos jótékony hatással bírnak. Az arctisztítókhoz hasonlóan eltávolítják a felesleges faggyút, izzadságot és egyéb szennyeződéseket, ugyanakkor segítenek gyengéden eltávolítani az elhalt hámsejteket is a simább, puhább tapintású bőrért. Ezeket a tisztítókat is többféle formában megtalálhatod és általában a legtöbb bőrtípusra alkalmasak egy kiegyensúlyozott rutin részeként. Az alábbiakban áttekintjük a hámlasztó tisztítók előnyeit és bemutatunk pár CeraVe tisztítót, melyek mindennapos használatra is alkalmasak.

Fontos tudnivalók a hámlasztó tisztítókról

  • A hámlasztó arctisztítók olyan többfunkciós bőrápolók, melyek egyszerre tisztítják és gyengéden hámlasztják is a bőröd.
  • Eltávolítják a bőrödön lévő szennyeződéseket, felesleges faggyút és izzadságot, valamint az elhalt hámsejteket is.
  • A legtöbb bőrtípus esetében beilleszthetők a bőrápolási rutinunkba, de fontos, hogy olyan, gyengéd összetételű tisztítót válasszunk, mely illatanyagmentes, bőrgyógyászok által fejlesztett és támogatja bőrünk természetes védőrétegét is.
  • A hámlasztó tisztítók tartalmazhatnak fizikai hámlasztóelemeket (mint például a bőrradírok) vagy kémiai hámlasztót, például béta-hidroxisavakat (BHA-savakat) és alfa-hidroxisavakat (AHA-savakat).

Mi a hámlasztó arctisztító?

A hámlasztó arctisztítók olyan arclemosók, melyek összetételében egy vagy több hámlasztóelem is megtalálható. Ezek a bőrápolók elsősorban tisztítók, ami azt jelenti, hogy elsődleges céljuk a  szennyeződések, izzadság és smink eltávolítása, ugyanakkor gyengéd hámlasztó hatással is bírnak. A hámlasztó tisztítókat számos formában megtalálhatod, például szalicilsavas habzó tisztítóként vagy jojobagyöngyökkel dúsított bőrradírként.

 

Hogyan hat a bőrödre a hámlasztó arctisztító?

Kettős hatásuk révén eltávolítják a bőröd felszínén található szennyeződéseket, valamint az elhalt hámsejteket is. Egyes tisztítók még célzottabban hatnak, így például azok, melyek segítenek az érdes bőr simításában és a bőrfelszín kellemesebb érzetűvé tételében.

Az, hogy ezek a tisztítók milyen módon hámlasztanak attól függ, hogy kémiai vagy fizikai hámlasztóelemeket tartalmaznak-e. A fizikai hámlasztók fizikai elemek révén távolítják el az elhalt hámsejteket. Néhány fizikai hámlasztó (például a durva gyöngyökkel ellátott bőrradírok) megsérthetik a bőr felszínét és irritációt is okozhatnak, így nem feltétlen alkalmasak minden bőrtípusra. Ugyanakkor a kémiai hámlasztók (például a BHA- és AHA-savas hámlasztók) feloldják az elhalt hámsejteket és az összetételüktől függően általában a legtöbb bőrtípuson alkalmazhatóak.

Az elhalt hámsejteket célzó tisztítók néha egy gyengéd összetételű bőrápolóban egyesítik a fizikai és kémiai hámlasztók előnyeit, így például a CeraVe Bőrsimító tisztító gél is.

 

Kinek érdemes hámlasztó arctisztítót használni?

A legtöbbünk számára alkalmasak a hámlasztó arctisztítók, ha gyengéd, bőrtípusunknak megfelelő tisztítót választunk. Ezzel együtt néhányak számára a legkedvezőbb hatást akkor lehet elérni, ha a hámlasztás a tisztítási rutin részeként történik. A hámlasztás hozzájárul pórusaid tisztításához, ami különösen hasznos ha zsíros, aknéra hajlamos bőrről van szó, amin gyakoriak a mitesszerek és az eltömült pórusok.

A hámlasztó arctisztítók használta azoknak is ajánlott, akik korábban nem hámlasztották a bőrüket. Mivel az arctisztítás a mindennapi bőrápolási rutinunk része, a hámlasztó arctisztítók egyszerűen és kényelmesen képesek beemelni a hámlasztást a rutinodba. Ha bőröd fakó, érdes vagy egyenetlen a bőrszíned, a hámlasztó tisztítók segíthetnek, hogy megjelenése simább, puhább és ragyogóbb lehessen.

 

A hámlasztó arctisztítók használatának előnyei

A hámlasztó arctisztítók számos jótékony hatás révén segítenek, hogy elérd bőröd kívánt kinézetét. Olvass tovább, ha érdekel, milyen előnyökkel jár, ha mindennapi rutinod részévé válik egy gyengéd hámlasztó tisztító.

 

Egyszerűbbé teszik az arcápolási rutinod

Ahogy arról korábban is írtunk, ezek a kettős hatású tisztítók két fontos előnnyel bírnak: tisztítanak és hámlasztanak egyszerre. Emiatt kényelmes opciót kínálnak, ha szeretnéd, hogy bőrápolási rutinod gyors és egyszerű legyen.

 

Eltávolítják a bőrödről a szennyeződéseket, felesleges faggyút és izzadságot is

Az arcmosás a bőrápolási rutin legegyszerűbb, mégis egyik legfontosabb lépése. Ez a fontos lépés segít, hogy megszabadulhass a bőrödön felgyülemlett felesleges faggyútól, baktériumoktól, izzadságtól és egyéb szennyeződésektől.  Ha elhanyagoljuk bőrünk tisztítását, akkor ezek a szennyeződések eltömíthetik a pórusokat és aknék kialakulásához, fakósághoz vagy egyéb bőrproblémákhoz vezethetnek. Az American Academy of Dermatology (AAD) javaslata alapján naponta kétszer, valamint izzadás után is érdemes bőrtípusunkhoz illő tisztítóval tisztítani bőrünket.

 

Segítenek megelőzni az eltömődött pórusokat

Ha pórusaid gyakran eltömítődnek, érdemes lehet kipróbálnod a szalicilsavas hámlasztó tisztítókat. A pórusok akkor tömítődnek el, ha az elhalt hámsejtek, szennyeződések vagy faggyú a pórusaidban ragad. Kutatások alapján a kémiai hámlasztók (így a szalicilsavas és glikolsavas tisztítók) segíthetnek pórusaid tisztításában. 3

 

Segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket

Bőrsejtjeink állandó cseréje révén bőrünk folyamatosan megújul. Bőrsejtjeink cserélődésének ütemét azonban számos dolog befolyásolhatja, így a helytelen bőrápolás vagy a száraz éghajlat hatásai. Kutatások bizonyították, hogy bőrsejtjeink cserélődése korunk előrehaladtával lassul. Ennek eredményeként az elhalt hámsejtek felhalmozódhatnak bőrünk felszínén, ami miatt a bőr érdesnek, fakónak, száraznak vagy hámlónak tűnhet. A hámlasztó bőrápolók, például hámlasztó tisztítók, segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket, hogy bőröd frissebbnek tűnjön.

 

Elősegítik az egységesebb arcszínt

A rendszeres hámlasztás hasznos lehet mindazoknak, akiknek érdes, egyenetlen tapintású a bőre. A hámlasztó tisztítók az elhalt hámsejtek eltávolításával segíthetnek, hogy bőröd felszíne ragyogóbb, egységesebb lehessen. Következetes, rendszeres használat mellett bőröd puhábbnak, simábbnak tűnhet.

 

Javítják a finom vonalak és ráncok megjelenését

A hámlasztó arctisztítók akkor is segítségedre lehetnek, ha olyan problémákkal kell szembenézned, mint az arcodon megjelenő finom vonalak vagy ráncok. Ha bőrödön száraz elhalt hámsejtek halmozódnak fel, a finom vonalak és ráncok még hangsúlyosabbá válhatnak. A hámlasztók így segíthetnek, hogy megszabadulj az elhalt hámsejtektől , így bőröd fiatalosabbnak tűnhet és a finom vonalak, ráncok is kevésbé láthatóak lehetnek.

 

Segítenek egységesíteni a bőrszíned

Az elhalt hámsejtek másik kellemetlen hatása, hogy hozzájárulhatnak, hogy bőrszíned fakó, foltos vagy egyenetlen legyen. Az elhalt hámsejtek rendszeres hámlasztása segíthet hogy bőrszíned egységesebb és ragyogóbb lehessen.

 

Melyik a legjobb CeraVe tisztító az érdes bőr hámlasztására?

A CeraVe bőrgyógyászokkal fejlesztett hámlasztó tisztítói gyengédek a bőröddel, illatanyagmentesek és olyan jótékony összetevőket tartalmaznak, mint a hialuronsav vagy niacinamid. Mint minden CeraVe bőrápoló, 3 bőrazonos ceramidot tartalmaznak és támogatják bőröd természetes védőrétegét is.

 

CeraVe Bőrsimító tisztító gél

A CeraVe Bőrsimító tisztító gél egy szalicilsavas tisztító, mely gyengéd, nem irritáló kémiai hámlasztást biztosít a durva, bőröd esetleg sértő mikrogyöngyök nélkül. Segít, hogy a bőröd puhább és simább legyen, gyengéd tisztítása révén pedig eltávolítja a szennyeződéseket és a felesleges faggyút. Illatanyagmentes, nem szárító hatású és nem komedogén, alkalmas az arcra és a testre egyaránt. A hialuronsav, niacinamid és D-vitamin révén ideális a normál és zsíros bőrűek számára is.

 

CeraVe Pattanások elleni tisztító gél

Zsíros és aknéra hajlamos bőrre válaszd a CeraVe Pattanások elleni tisztító gélt. 2% szalicilsav, ceramidok és hialuronsav erejével biztosít mindennapos kémiai hámlasztást és tisztítja a pórusokat. Tisztító agyag révén segít eltávolítani a bőrön felgyülemlett felesleges faggyút. Rendszeres használatával fellép az akné és mitesszerek ellen, valamint segít a tág pórusok megjelenésének csökkentésében. Használatával a bőr simább, puhább és hidratáltabb lehet, valamint hozzájárul a kevésbé fénylő bőr megjelenéséhez.

 

Hogyan építsd be a hámlasztó tisztítókat mindennapos bőrápolási rutinodba?

Ha ragyogó bőrre vágysz, olvasd el tanácsainkat, hogyan válhat egy gyengéd hámlasztó arctisztító a bőrápolási rutinod részévé!

 

Válassz bőrtípusodhoz illő bőrápolót!

Ahogyan említettük is, fontos, hogy mindig ellenőrizd, hogy az adott bőrápoló megfelel-e a bőrtípusodnak, legyen az akár zsíros, száraz, normál, kombinált vagy érzékeny.

 

Válassz olyan gyengéd összetételű bőrápolót, mely támogatja bőröd védőrétegét!

Mi azt javasoljuk, hogy olyan hámlasztó tisztítót válassz, mely ceramidokban gazdag, ugyanis a ceramidok bőröd természetes védőrétegének kulcsfontosságú összetevői. Olvass bővebben a CeraVe 3 bőrazonos ceramidjáról a weboldalunkon!

 

Járj utána, milyen típusú hámlasztásra van szüksége a bőrödnek!

Fontos, hogy átlássuk a kémiai és fizikai hámlasztás közötti különbségeket, hogy valóban bőrünk igényeire szabott, gyengéd hámlasztó tisztítót választhassunk. Az American Academy of Dermatology javaslata alapján száraz és érzékeny bőr esetén érdemes egy gyengéd kémiai hámlasztót választani, mivel a fizikai hámlasztás irritálhatja ezeket a bőrtípusokat. 5

 

Használd helyesen a hámlasztó tisztítódat!

A hámlasztó tisztítók számos formában elérhetőek, így fontos, hogy olvasd el a terméktájékoztatót és helyesen használd az adott bőrápolót. Mindig ellenőrizd, hogy az adott bőrápoló alkalmas-e mindennapi használatra, illetve, hogy testen, arcon vagy akár mindkét területen használható-e.

 

Ha érzékeny a bőröd, fokozatosan haladj a hámlasztással!

Habár ezeknek a tisztítóknak számos előnyük van, tudni kell, hogy nem feltétlen alkalmasak mindenki számára. Ha korábban nem hámlasztottad a bőröd, haladj kis lépésekben. Ha kérdésed merülne fel a hámlasztók bőrápolási rutinodba való beillesztésével kapcsolatban, fordulj bőrgyógyászhoz!

 

Hidratálj és használj fényvédőt!

A helyes bőrápolási rutin fontos része a hidratálás és a fényvédelem. A CeraVe Fényvédős hidratáló arckrém SPF 50 nappalra, valamint a CeraVe Hidratáló arckrém éjszakára jól egészítik ki egymást és átfogóan hidratálják a bőröd. Ha jól jönne egy kis segítség, milyen bőrápoló lesz a bőrtípusodhoz vagy esetleges bőrproblémáidhoz illő, látogass el az oldalunkra!

Hivatkozások

  1. Face Washing 101.” American Academy of Dermatology Association, 2024.
  2. Skin Care Tips Dermatologists Use.” American Academy of Dermatology Association, 2024.
  3. Măgerușan ȘE, Hancu G, Rusu A. “A Comprehensive Bibliographic Review Concerning the Efficacy of Organic Acids for Chemical Peels Treating Acne Vulgaris.” Molecules. 2023 Oct 22;28(20):7219. doi: 10.3390/molecules28207219. PMID: 37894698; PMCID: PMC10608815.
  4. Rodan K, Fields K, Majewski G, Falla T. “Skincare Bootcamp: The Evolving Role of Skincare.” Plast Reconstr Surg Glob Open. 2016 Dec 14;4(12 Suppl Anatomy and Safety in Cosmetic Medicine: Cosmetic Bootcamp):e1152. doi: 10.1097/GOX.0000000000001152. PMID: 28018771; PMCID: PMC5172479.
  5. How To Safely Exfoliate at Home.” American Academy of Dermatology Association, 2024.
  6.  5 Ways to Exfoliate Your Skin Without Irritation.” Cleveland Clinic, 11 Feb. 2020.
  7. How to Start a Skin Care Routine with Dr. Kiyanna Williams.” Cleveland Clinic, 29 Sept. 2021.
Message
Download Chrome