SPF
mi a szúfolt bör

Áttekintés

A „zsúfolt bőr” egyike a leggyakoribb bőrproblémáknak. A Cleveland Clinic szerint  több, mint 50 millió ember szenved pattanásoktól, melyek fellángolásainak fő kiváltó oka a zsúfolt, eltömődött bőr. A zsúfolt bőr gyakran egyenetlen tapintásúnak érződik és látszódik, akár hasonlóan a csiszolópapírhoz, ami miatt egyenetlennek hat, főleg sminkelés esetén. Emiatt rengetegen keresik a választ, mit is tehetnek zsúfolt bőrük ellen. Habár nincs egy, azonnal eredményes megoldás a sima tapintású, pattanások nélküli bőrre, a megfelelő bőrápolás hatékony lehet, ha te is zsúfolt bőrrel küzdesz.


„Zsúfolt bőr” 101

  • Zsúfolt bőr akkor alakul ki, ha a pórusok eltömítődnek. Ez fehér és fekete fejű mitesszereket és egyéb pattanásokat okozhat.


  • A zsúfolt bőr a felesleges faggyú és az elhalt hámsejtek eredménye, ugyanakkor bizonyos környezeti és életmódbéli tényezők (ideértve a légszennyezést vagy a stresszt) is súlyosbíthatják a problémát.

  • A zsúfolt bőr ápolásában egyaránt rendelkezésünkre állnak vény nélkül kapható bőrápolók és a bőrgyógyász által felírható gyógyszerek is. Két népszerű összetevőt azonban mindenképpen érdemes kiemelni: a szalicilsavat és a benzoil-peroxidot.

  • A mindennapi rutinod optimalizálása is nagyban segíthet az eltömődött pórusok ellen.

Mi a „zsúfolt bőr”?

A „zsúfolt bőr” akkor alakul ki, amikor a pórusokat — a bőrünkön található apró rések, melyeken izzadság és faggyú távozik — eltömítik az elhalt hámsejtek és a felesleges faggyú. Habár az eltömült pórusok az arcon gyakoriak — így a homlokon is —, előfordulhatnak egyéb testrészeken is. Mivel mindenütt vannak pórusaink, azok tetőtől talpig bárhol eltömődhetnek.  


Mi okozza a „zsúfolt bőrt”?

  • Ahogy említettük, az elhalt hámsejtek és a felesleges faggyú okozhat eltömődött pórusokat. Ugyanakkor további tényezők is hozzájárulhatnak a pórusok eldugulásához és súlyosbíthatják a bőr állapotát. Egyrészt a környezeti hatások, mint a megemelkedett páratartalom vagy a légszennyezés is elősegítheti a zsúfolt bőr kialakulását. Ezen túl bizonyos bőrápolók, smink és hajápolók is eltömíthetik a pórusokat. Végül, de nem utolsó sorban életmódunk is hatással van a bőrünkre. Kutatások kimutatták, hogy az alváshiány és a stressz is rontja bőrünk megjelenését. A szűk ruházat, kiegészítők, durva tisztítás is mind-mind hozzájárulhatnak ehhez a problémához.

Ezek mellett érdemes megjegyezni, hogy a pattanások nyomkodása is csak ront a helyzeten. 


Hogyan tudhatod, hogy „zsúfolt bőrrel” állsz szemben?


Ha pattanásaid vannak, az a zsúfolt bőr egyértelmű jele. Az eltömődött pórusok a fellángolások fő kiváltó okai. Ha ezek a pórusok fehér vagy fekete fejű mitesszerekké alakulnak, akkor úgy nézhetnek ki, mintha szennyeződéssel vagy fehér anyaggal lennének eldugulva. A tág pórusok szintén arra utalhatnak, hogy zsúfolt bőrrel van dolgod. A látható jeleken túl, a zsúfolt bőr miatt a bőr érdes, durva tapintásúvá válhat, ahogy fentebb említettük, csiszolópapírra emlékeztethet.

Minden bőrtípusnál előfordulhat a zsúfolt bőr, habár egyes bőrtípusok hajlamosabbak a kialakulására. Leggyakrabban a zsíros bőr esetében fordulhat elő, ugyanis ez az a bőrtípus, amely a legtöbb faggyút termeli, amely pedig az eldugult pórusok alapja. 


A száraz bőr is hajlamos lehet a zsúfolt bőr kialakulására, mivel az elhalt hámsejtek is tömítő hatással vannak a pórusokra. Ezen túl a kombinált bőr is kitett a problémának, hiszen egyes részein zsíros, míg másokon száraz.

Habár számos tényező utalhat zsúfolt bőrre, a legbiztosabb módja kideríteni, valóban ezzel állsz-e szemben az az, ha ellátogatsz a bőrgyógyászhoz. Bőrgyógyászati vizsgálat során személyre szabott kérdéseket kaphatsz, melyik segíthetnek pontosan megérteni, milyen bőrproblémád van.


Hogyan ápold a „zsúfolt bőrt”?

A zsúfolt bőrrel folytatott küzdelem fárasztó lehet. Ha szeretnénk hatékonyan tenni ellene, fontos, hogy átlássuk, hogy míg egyesek esetében elegendőek lehetnek a vény nélkül kapható készítmények, másoknak bizony ennél drasztikusabb segítségre van szüksége. Ne félj felkeresni a bőrgyógyászod, aki segíthet pontos diagnózist felállítani a bőröddel kapcsolatban, így kialakítani egy számodra megfelelő, egyedi bőrápolási rutint!

 

Vény nélküli megoldások

Hatékony összetevők

Két kipróbált és bevált összetevő az eltömődött pórusok kezelésére a szalicilsav és a benzoil-peroxid. A szalicilsav, amely a fűzfakéregből származik, segít lebontani a felesleges faggyút, ezáltal tehermentesítve a bőrt. A benzoil-peroxid szintén segít a pórusok felszabadításában, mégpedig az elhalt hámsejtek eltávolításával. Ha ezeket az összetevőket beépítjük a mindennapi rutinunkba, az csökkentheti az eltömődött pórusok megjelenését, és elősegítheti, hogy bőrünk tisztábbnak tűnjön.


 Bőrápolók aknéra hajlamos bőrre


Az, hogy milyen tisztító összetevőket emelsz be a bőrápolási rutinodba, természetesen a te döntésed, azonban van néhány bőrápoló, mely segíthet megkönnyíteni a választást. Az egyik ilyen a megfelelő tisztító. Fontos, hogy megszabadulj a felesleges faggyútól, az elhalt hámsejtektől és egyéb szennyeződésektől, mivel ezek a zsúfolt bőr gyakori kiváltó okai. Ha mindezt egy olyan szalicilsavat tartalmazó tisztítóval teszed meg, mint a CeraVe Pattanások elleni tisztító gél, az segíthet a következő szintre emelni a bőrápolási rutinodat. A bőrgyógyászok által ajánlott tisztítóink segítenek gyengéden hámlasztani a bőrt, így küzdenek a eltömült az pórusokkal, melyek hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához


A helyi bőrápolást is érdemes fontolóra venni a zsúfolt bőr esetében. A legtöbb helyileg alkalmazandó bőrápoló bizonyos, pattanásokra hajlamos terület simítására szolgál. A CeraVe Pattanások elleni gél ugyanakkor a kifejezetten az adott bőrhibán túl, a teljes arcbőrre is használható. Tiszta összetételének köszönhetően, melyben számos jótékony összetevő mellett szalicilsav is található, segít a pórusok láthatóságának csökkentésében.


Attól függetlenül, hogy része-e a szalicilsav vagy a benzoil-peroxid a bőrápolási rutinodnak, fontos, hogy minden nap használj fényvédőt!  A hámlasztó összetevők miatt a bőr érzékenyebbé válhat a napfényre, azáltal hajlamosabb lehet a leégésre vagy kitettebb a napfény káros hatásaira is. Mindig viselj legalább SPF 15 erősségű fényvédőt, illetve óvd magad fejfedővel és napszemüveggel is! 


Szakértői beavatkozások


Arckezelések

Habár otthon nem szabad nyomkodni a bőrünket, az eltömült pórusokat szakemberek hatékonyan tisztíthatják például arckezelés keretei között. A szakértő kozmetikusok és bőrgyógyászok kézzel vagy speciális eszközeik révén ki tudják fejteni az eltömődött pórusok tartalmát a bőrből. Az arckezelés során tisztításra, hámlasztásra és hidratálásra is sor kerülhet, ami megelőzheti és tovább csökkentheti a pórusok eltömődését.


Bőrgyógyászati beavatkozáso

Zsúfolt bőr esetén többféle bőrgyógyászati kezelés is rendelkezésünkre áll, melyek közül a szakorvos segíthet kiválasztani a nekünk és a bőrünknek legmegfelelőbbet. Az egyik legnépszerűbb eljárás az eltömült bőr kezelésére a kémiai hámlasztás. A kémiai hámlasztás során a bőr hámlasztásra kerül, mely révén az elhalt hámsejt és a felesleges faggyú távozik a bőr felszínéről. További professzionális hámlasztó kezelések például a mikrodermabrázió, amely egy speciális eszközzel hámlasztja a bőr felszínét, valamint a lézeres bőrfelszín-megújítás, amely fényenergiával bontja le az elhalt hámsejteket és a felesleges faggyút. A zsúfolt bőr megbízható, személyre szabott kezelési lehetőségeiért fontos bőrgyógyászhoz fordulni.

Változások a mindennapi rutinban?

Habár — főleg bőrgyógyász segítsége nélkül — nincs garancia arra, hogy teljesen megszabadulhatunk a zsúfolt bőrtől, néhány fontos változás a mindennapi rutinunkban sokat segíthet a helyzet kezelésében. Ez magában foglalja akár a mindennapi rutinunkban használt bőrápolók lecserélését, illetve életmódunk megváltoztatását is.

Változások a mindennapi rutinban

A megfelelő bőrápolási rutin megléte kulcsfontosságú, ha azt szeretnénk, hogy bőrünk érzete és kinézete is a lehető legjobb legyen. Minden bőrápolási rutin egyik legfontosabb lépése a tisztítás. Ez különösen fontos a zsúfolt bőr ápolásában is. A arctisztítás segít megszabadulni a felesleges szennyeződésektől, így a sminktől, a felesleges faggyútól és az elhalt hámsejtekről. Próbáld ki a fent említett CeraVe Pattanások elleni tisztító gél, amely behatol a pórusokba és segít megelőzni az aknés fellángolásokat.

A zsúfolt bőr esetében, különösen, ha zsíros a bőrünk, eszünkbe juthat kihagyni a hidratálást, hogy csökkentsük a bőr fénylését. Ez azonban visszaüthet: ha a bőrünk azt érzi, hogy száraz, több faggyút fog termelni, ami pedig eltömítheti a pórusokat. A hidratálás kihagyása helyett válassz olyan könnyed bőrápolókat mint a CeraVe Fényvédős hidratáló arckrém SPF50 vagy a CeraVe Hidratáló arckrém.  Jó, hír, hogy az első egyszerre hidratál és véd a káros UV-sugaraktól is.


Nem komedogén összetétel

Zsúfolt bőr esetén kiemelten fontos, hogy milyen bőrápolókat használunk. Ha egy termék csomagolásán azt látod, hogy „nem komedogén”, az azt jelenti, hogy nem fogja eltömíteni a pórusaidat. Ezen túl érdemes bőrgyógyászok által ajánlott bőrápolókat választani. A CeraVe pattanásos bőrre kifejlesztett bőrápolói nem komedogének és bőrgyógyászok fejlesztették őket.


A bőrápolók kiválasztásakor a másik fontos tényező az összetétel. Ha pórusaink gyakran eltömődnek, érdemes elkerülni bizonyos összetevőket, például a kókuszolajat és a jojobaolajat. Bár ezek jótékony összetevők lehetnek a nedvesség megkötésére, túlságosan elnehezíthetik a zsúfolt bőrt. Ezek helyett azonban, ha szeretnénk hatékonyan hidratálni a bőrünket, érdemes kipróbálni olyan összetevőket, mint a ceramidok. A CeraVe minden bőrápolója három bőrazonos ceramidot tartalmaz, amelyek segítenek a nedvességpótlásban és támogatják a bőr védőrétegét. A ceramidokat tartalmazó bőrápolók különösen előnyösek lehetnek azoknak, akiknek gyakran eltömődnek a pórusaik, mivel az alacsony ceramidszint összefüggésbe hozható a pórusok eltömődésével is. 

Életmódbéli változások

Mivel a stresszes életmód és az elégtelen alvás egyaránt hozzájárulhat a bőr eltömődéséhez, fontos kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő alvásra és kipróbálni néhány stresszkezelési technikát is. Az American Academy of Dermatology által ajánlott módszerek közé tartozik a meditáció, az akupunktúra, a légzésmasszázs és a jóga is.
Hivatkozások:
  1. “Clogged Pores: What They Are, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22773-clogged-pores. Accessed 3 July 2024. 

  2. “Acne: Who Gets and Causes.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/diseases/acne/causes/acne-causes. Accessed 10 July 2024. 

  3. Feeling Stressed? It Can Show in Your Skin, Hair, and Nails, www.aad.org/news/stress-shows-in-skin-hair-nails. Accessed 3 July 2024.

Message
Download Chrome