SPF
whiteheads vs blackheads

Áttekintés

Valószínű, hogy te is találkoztál már a két leggyakoribb pattanás egyikével: a fehér fejű vagy a fekete fejű mitesszerekkel. Pórusaink eltömődésének ezen formái nagyon hasonlóak, azonban könnyen megismerhetőek, hiszen ahogy a nevük is tükrözi: megjelenésük különböző. Esetleg te is gondolkoztál már azon, hogyan is szabadulhatnál meg hatékonyan ezektől a mitesszerektől. Sokan megpróbálják kinyomni őket, hátha sikerül kitisztítani a pórusaikat, azonban ez gyakran csak ront a helyzeten. A bőr nyomkodása súlyosbíthatja a mitesszerek állapotát, amitől fájdalmasabbak és még láthatóbbak lesznek. Alább segítünk, hogy átlásd mit is tehetsz a fehér és fekete fejű mitesszerek ellen.

Tények a fehér és fekete fejű mitesszerekről

  • Tény #1: Habár különböző a kinézetük, mind a két típus akkor jön létre, ha a pórusok eltömődnek.

  • Tény #2: A felesleges faggyú, elhalt hámsejtek, baktérium és a hormonok is szerepet játszhatnak a fekete és fehér fejű mitesszerek megjelenésében. A stressz, életmódunk és néhány bőrápoló is hozzájárulhat a kialakulásukhoz. 

  • Tény #3: Vannak vénnyel és vény nélkül kapható készítmények is, melyek hatékonyak lehetnek a mitesszerek ellen, beleértve a szalicilsavas bőrápolókat.

  • Tény #4: A bőrápolási rutinunk megváltoztatása is segíthet megelőzni az eltömült pórusokat. 

Mik is a fehér fejű és a fekete fejű mitesszerek?


A fehér fejű mitesszerek és a fekete fejű mitesszerek nagyon gyakoriak, a Cleveland Clinic kutatásai alapján akár minden egyes ember érintett lehet valamelyikben élete során legalább egyszer.1,2 Mind a két típus kialakulása azonos okra - az eltömődött pórusokra - vezethető vissza, Ugyanakkor megjelenésük, súlyosbító tényezőik és kezelésük is különböző lehet.


Mik a fehér fejű mitesszerek?

A fehér fejű mitesszer egy olyan mitesszer, mely a bőrön kitüremkedő kis dudor, más néven „komedó” formájában jelenik meg. Akkor alakul ki, ha a pórusok tömítetté válnak a felesleges faggyúval és az elhalt hámsejtekkel. A fehér fejű mitesszerek voltaképpen a zárt komedók, azaz „zárt pórusok”. A pórus elzáródása a bőrön látható is: fehér dudorként jelenik meg, amelyről a nevét is kapta. Bőrünkön bárhol kialakulhatnak, leggyakrabban azonban az arcon (különösen az orron, az állon és a homlokon), a nyakon, a háton, a mellkason és a felkaron jelennek meg. 


Mik a fekete fejű mitesszerek?

A fehér fejű mitesszerekhez hasonlóan a fekete fejű mitesszerek is a pórusok elzáródásakor jelennek meg. A fekete fejű mitesszerek azonban nagyban különböznek a fehér fejűektől, ugyanis úgy néznek ki, mintha egy kis kosz ragadt volna a pórusunkba. Ez azért van így, mert a fekete fejű mitesszerek nyílt komedók, tehát a pórus eltömődése miatt megnyílt a pórus, így a tartalma reakcióba került a levegővel. Emiatt a kémiai reakció miatt a pórus feketévé vált, ezért hívják ezeket a mitesszereket fekete fejű mitesszereknek. Szintén bárhol kialakulhatnak, leggyakrabban azonban az arcon (különösen az orron és az állon), a nyakon, a háton és a mellkason jelennek meg. 


Mi okozza a fehér fejű és a fekete fejű mitesszereket?


Minden pattanás, így a fehér fejű és a fekete fejű mitesszerek is ugyanazon kiváltó okra vezethetőek vissza: a pórusok eltömődésére. Számos anyag tömítheti el a pórusokat és okozhat fehér és fekete fejű mitesszereket, ugyanígy számos tényező súlyosbíthatja megjelenésüket és fellángolásaikat. 


Gyakori kiváltó okok


  • Felesleges faggyútermelés: azok esetében akik fehér fejű és fekete fejű mitesszerekkel vagy pattanásokkal küzdenek, gyakori, hogy a bőrük túl sok zsírt vagy faggyút termel. Ha a felesleges faggyú elhalt hámsejtekkel keveredik a pórusok eltömődhetnek. Ezek a pórusok pedig könnyen pattanásokká, így fehér fejű és fekete fejű mitesszerekké válhatnak.

  • Elhalt hámsejtek: ahogy említettük, az elhalt hámsejtek és a felesleges faggyú kombinációja eltömítheti a pórusokat. Ezen két anyag keveredése olyan anyagot hoz létre, mely eltömíti a pórust. 

  • Baktérium: egyes esetekben a baktériumok, különösen a Propionibacterium acnes is hozzájárulhat a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek kialakulásához.  Mivel a fehér fejű mitesszerek zárt komedók, a baktériumok könnyebben elszaporodnak bennük, ami miatt a gyulladásra is hajlamosabbá válhatnak. 

  • Hormonális változások: a hormonszint változása is hozzájárulhat ahhoz, hogy bőrünk felesleges faggyút termeljen, ami pedig a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek kialakulásának egyik fő oka.


További tényezők


  • Stressz: ha stresszesebbek vagyunk, pórusaink könnyebben eltömődnek.

  • Életmód: az American Academy of Dermatology (AAD) szerint a nem elégséges alvás is hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. 

  • Bőrápolás, hajápolás és bőrápolók: számos szépségápolási termék is okozhat eltömődött pórusokat. Például a hajápoló készítmények, így a kondicionálók és a hajformázók könnyen hozzájárulhatnak a fehér fejű mitesszerek kialakulásához. A hajápolókban, sminkben és még a bőrápolókban lévő összetevők is lehetnek komedogének, vagyis eltömíthetik a pórusokat. Ezért a nem komedogén összetételű készítmények használata kulcsfontosságú a tiszta, ápolt bőr érdekében.


Hogyan ápoljuk bőrünket, ha fehér fejű vagy fekete fejű mitesszerekkel küzdünk?

Számos egyszerű, vény nélkül kapható otthoni praktika és számos vénnyel kapható gyógyszer is rendelkezésünkre állhat a mitesszerek kezelésében.


Ne feledd: ha nagyon makacs fehér fejű vagy fekete fejű mitesszerrel küzdesz, a legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordulsz! A bőrgyógyász képes pontosan felmérni a bőrproblémát és egyedi, személyre szabott megoldást javasolni.


Az alábbiakban bemutatunk néhány lehetséges módszert, melyekkel csökkenthető a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek megjelenése. Mindenek előtt azonban, amit ne csinálj: ne próbáld meg otthon eltávolítani, kinyomni őket! Bőröd nyomkodása megnöveli a mitesszerek és pattanások utáni nyomok és hegek megjelenésének esélyét.


Vény nélküli lehetőségek

A legtöbb esetben akár a megfelelő bőrápolók is segíthetnek a fehér és fekete fejű mitesszerek megjelenésének csökkentésében. Egyes összetevők kifejezetten jótékony hatással vannak a pattanásokra hajlamos bőrre


Tisztítók és hámlasztók


A fehér fejű és fekete fejű mitesszerek ellen az egyik leghatékonyabb lépés az, ha a felesleges faggyúval és az elhalt hámsejtekkel vesszük fel a harcot. A tisztítók a felesleges faggyú eltávolításában, míg a hámlasztók az elhalt hámsejtek eltávolításában lehetnek segítségünkre. A kettő egységesítése hatékony megoldást kínálhat a mitesszerek ellen. Mi a CeraVe Pattanások elleni tisztító gélt ajánljuk, mely a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek ellen - az AAD által is javasolt - szalicilsavat is tartalmaz. Összetétele, melyben tisztító anyag, három bőrazonos ceramid és niacinamid is található, segít megküzdeni a pattanásokkal, csökkenti a mitesszerek láthatóságát és a pórusok megjelenését. 


Helyileg alkalmazható krémek és gélek


Ha egy célzottabb megoldásra vágysz, válaszd a kifejezetten bőrhibákon alkalmazandó krémeket és géleket. Az egész arcod helyett ezeket csak a fehér fejű és fekete fejű mitesszerekre kell felvinni. Fontos megjegyezni, hogy ezektől kissé feszülő érzetűvé válhat a bőr. Mi a Pattanások elleni bőrápoló gélt ajánljuk, mely fellép a pattanások ellen, de nem szárítja a bőrt.



CeraVe-tip: ha a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek elmúlnak, azonban sötét foltok maradnak utánuk, akkor egy másik, szintén targetált bőrápolót is érdemes kipróbálni.  A CeraVe Retinolos bőrfelszín-megújító szérum segít finomabbá tenni a bőrt, valamint csökkenti az akné utáni foltok és a pórusok láthatóságát. 


Vényköteles módszerek 

Ha a vény nélküli megoldások nem bizonyulnának hatékonynak a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek ellen, érdemes ellátogatni a bőrgyógyászhoz és vényköteles megoldás után nézni. 


Retinoidok

A vény nélkül kapható retinoltartalmú bőrápolók mellett, a bőrgyógyász felírhat erősebb típusú bőrápolókat, például tretinoint és izotretinoint is. Ezek a retinodiok osztályába tartoznak. Míg egyes retinoidok kíméletesebbek, néhány rendkívül erős és csak a súlyos pattanások kezelésére ajánlott. Ezekhez mindenképpen fontos felkeresni a bőrgyógyászt, aki választ tud adni számunkra arra a kérdésre, a vény ellenében kapható retinoidok alkalmasak-e a számunkra. 


Antibiotikumok

Bizonyos esetekben akár antibiotikum is felírásra kerülhet a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek vagy egyéb pattanások ellen. A felírt készítménytől függően ez lehet helyileg alkalmazandó vagy szájon át bevehető gyógyszer is. 


Hormonkezelések

A szájon át szedhető fogamzásgátlók hatásosnak bizonyultak a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek, valamint egyéb pattanások ellen. Néhány szájon át szedhető fogamzásgátlót még az FDA is jóváhagyott a pattanások kezelésére. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy nem mindenki számára alkalmasak ezek a készítmények. Látogass el a háziorvosodhoz szakértői tanácsért!


Hogyan előzheted meg a fehér fejű és fekete fejű mitesszereket?


Habár mindannyian szeretnénk egy hatékony, végleges megoldást a mitesszerek és pattanások ellen, sajnos nem biztos, hogy végérvényesen megszabadulhatsz tőlük. Mindezek mellett azonban tehetsz lépéseket, amelyek segíthetnek megelőzni a kialakulásukat és segíthetnek a tisztább megjelenésű bőr elérésében.


Mindennapi bőrápolási rutin


Ideje kialakítani egy következetes bőrápolási rutint, amit kitartóan követni is tudunk. Olyan márkájú bőrápolókat érdemes választani, amit szakértők ajánlanak és olyan összetétellel bírnak, melyek támogatják bőrünk kiegyensúlyozott működését. Minden CeraVe bőrápolót bőrgyógyászok fejlesztettek és gondosan válogatott, tudományosan bizonyított hatékonyságú összetevőket tartalmaznak. Ilyen összetevők például a CeraVe bőrazonos ceramidjai, amik voltaképpen a bőrben természetesen is előforduló lipidek. A ceramidok hiánya számos bőrproblémával függhet össze, így a pattanásokkal és az eltömődött bőrrel is. 


A közösségi médián található hiedelmekkel ellentétben, a bőrápolási rutinod lehet hatékony anélkül is, hogy bonyolult lenne. Egy tisztító, hidratáló és fényvédő kezdésnek elég is, amihez igény szerint további bőrápolókat is beemelhetsz a rutinodba. A hidratálást és fényvédelmet akár egy lépésben is letudhatod, így a CeraVe Fényvédős hidratáló arckrém SPF 30 bőrápolóban. E mellé egy gazdagabb állagú éjszakai hidratáló jó választás lehet, mint például a CeraVe Hidratáló arckrém.


Megfelelő tisztítás


A felesleges faggyú, elhalt hámsejtek és a szennyeződések mind hozzájárulhatnak az eltömődött pórusokhoz. Éppen ezért a tisztítók használata kulcsfontosságú, ha tisztább, egységesebb megjelenésű bőrre vágyunk. Próbáld ki a CeraVe Habzó tisztító gélt, mely hatékonyan tisztítja a bőröd és segít eltávolítani a felesleges faggyút anélkül, hogy megzavarná bőröd természetes védőrétegét. A megfelelő bőrápoló mellett arra is fontos figyelni, hogy megfelelő technikával tisztítsd a bőröd. Gyengéden (erős súrolás vagy dörzsölés nélkül), langyos vízzel tisztítsd az arcod, a forró víz ugyanis kiszáríthatja.


Hatékony összetevők

A bőrápolók megfelelő összetétele nagyon fontos. A CeraVe bőrápolóinak egyik hatékony összetevője a niacinamid, mely a B-vitamin egyik formája. Segít leküzdeni az eltömődött pórusokat, ugyanis kutatások alapján képes elnyelni a felesleges faggyút, mely a fehér fejű és fekete fejű mitesszerek egyik fő kiváltó oka. Ezen túl, a niacinamid segíthet enyhíteni a bőrpírt is, mely szintén gyakori a pattanásra hajlamos bőr esetében.


A nem komedogén bőrápolók jelentőssége


Emlékszel, hogy a „komedó” azt jelenti, hogy „eltömődött pórus”? Ha egy termék csomagolásán azt látod, hogy „nem komedogén”, az azt jelenti, hogy nem fogja eltömíteni a pórusaidat. Mindenkinek előnyös lehet nem komedogén bőrápolókat választani, azonban a pattanásra hajlamos bőrűek esetében ez kifejezetten fontos is. Ha nem tudod merre indulj, nézz szét a CeraVe pattanásos bőrre kifejlesztett bőrápolói között, melyek egyik sem komedogén.


Hivatkozások:
  1. “Whiteheads: What They Are, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22039-whiteheads. Accessed 1 July 2024. 

  2. “Blackheads: What They Look like, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22038-blackheads. Accessed 1 July 2024.

  3. “Acne: Who Gets and Causes.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/diseases/acne/causes/acne-causes. Accessed 1 July 2024.  

  4. “Adult Acne Treatment Dermatologists Recommend.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/diseases/acne/diy/adult-acne-treatment. Accessed 1 July 2024. 

  5. Draelos, Zoe Diana et al. “The effect of 2% niacinamide on facial sebum production.” Journal of cosmetic and laser therapy : official publication of the European Society for Laser Dermatology vol. 8,2 (2006): 96-101. doi:10.1080/14764170600717704

Message
Download Chrome